Nawet w przypadku niepozornych mandarynek jakość ma znaczenie. Można kupić takie owoce, których sam zapach będzie zachęcać do ich konsumpcji albo też takie, które już w chwili umieszczenia ich w koszyku w domu będą wyglądać tak, jak gdyby nie za bardzo nadawały się do jedzenia. No to jak wybrać mandarynki, by móc się cieszyć ich smakiem, aromatem i różnymi korzystnymi właściwościami? Po czym poznać te dobre owoce i jak nauczyć się je odróżniać od owoców, jakich w ogóle nie warto kupować?
Owoce cytrusowe
O jakości większości owoców cytrusowych zwykle sporo można powiedzieć na podstawie wyglądu ich skórki. Najważniejsze jest to, by nie zawierała ona charakterystycznych ciemnych plamek, które mogą świadczyć o nadmiernej dojrzałości owoców. Oczywiście rodzaje mandarynek są różne i w zależności od tego rodzaju mandarynki mogą nieco inaczej wyglądać, jednakże w przypadku większości z nich ta skórka powinna być stosunkowo jasna, apetycznie pomarańczowa i oczywiście gładka. Poszczególne rodzaje mandarynek oraz ich opis znajdziemy na portalu www.SzybkiePrzepisy.pl. Można też zwrócić uwagę na to, czy w miarę łatwo odchodzi ona od miąższu, albowiem dzięki temu mandarynki okażą się znacznie łatwiejsze do obrania, a wtedy na pewno chętniej się je zje.
Owoców ze sklepów nie powinno się przesadnie macać, zwłaszcza jeśli nie wie się jeszcze, czy w ogóle się je kupi, jednakże można je oczywiście wziąć do ręki i delikatnie dotknąć, by w ten sposób ocenić poziom dojrzałości mandarynek. Przesadnie dojrzałe będą po prosty zbyt miękkie, a palec będzie łatwo w nie wchodzić. Mandarynki o takiej strukturze mogą okazać się nie tyle mniej smaczne co te twardsze, co wręcz niezdatne do spożycia z uwagi na to, że przesadna ich miękkość bardzo często świadczy o tym, iż owoc zdążył się już zepsuć.
Jak wybrać mandarynki?
Na zakończenie sklepowych testów warto jeszcze wziąć pod uwagę ich zapach. Aromat mandarynek jest silny i powinien być wyczuwalny już daleka. Jeśli tak się nie dzieje, bardzo możliwe, że mandarynki zostały czymś opryskane i przez to utraciły sporą ilość naturalnych aromatów.