Kofty to szaszłyki z mielonego mięsa, które świetnie smakują, są aromatyczne i bardzo sycące. Można je upiec lub upiec w piekarniku. Jak wygodnie dla ciebie. Kofty świetnie smakują z frytkami lub pieczonymi ziemniakami i sałatkami BBQ. Idealnie pasuje tutaj! Jeśli planujesz również przygotowywać pieczeń z karkówki, koniecznie spróbuj tej sprawdzonej i prawdziwej marynaty z karkówki. Jak przygotować przepyszne kofty?
Kofty – składniki
Do przygotowania 10 porcji, czyli upieczenia dziesięciu dużych szaszłyków, potrzeba 800 gramów mięsa. Możesz używać tylko jednego rodzaju mięsa lub łączyć kilka rodzajów mięsa. Możesz również nadal używać tylko wołowiny, tylko jagnięciny lub kurczaka.. wybieraj mięsa, które nie są zbyt tłuste. Przygotowane mięso mielone jest w młynku o średnich oczkach. nadal potrzebujesz suchych i świeżych ziół
Sposób przygotowania kofty
Szaszłyki namocz w zimnej wodzie przez 20 minut. Włóż mięso do miski. Dodaj posiekaną cebulę, czosnek, paprykę, twardą skorupkę i jajka. Dopraw wszystkimi przyprawami i dokładnie zagnieć. Całość podziel na 10 prostokątnych kiełbasek, zawijamy w słupki i odstawiamy na bok. Ogrzewamy patelnię. Mięso skropić oliwą i piec około 7 minut z obu stron na złoty kolor. Gotowe kofty podawaj z sosem tzatziki i mizerią.
Kofty – dodatki
Kofty możemy upiec na tradycyjnym grillu, na łonie natury, a w domu na blasze do pieczenia. Kofty można podawać z sosem tzatziki, ajvarem, czyli pasta z pieczonej papryki lub orzeźwiającym sosem miętowym.
Jak przygotować sos miętowy? Potrzebujemy:
- Jogurt naturalny najlepiej gęsty,
- Sok z garści posiekanej mięty
- pół cytryny
- Sól,
- pieprz
W małej misce wymieszaj jogurt naturalny, sok z cytryny i posiekaną miętę. Dopraw solą i pieprzem. Smacznego
Pychota! Grecy wiedzą jak przygotować smaczne jedzenie.