Pomysły na sałatki z owocami

Owoce są barwne i pachnące, a na dodatek wybornie smakują. Stanowią doskonały składnik sałatek. Dostarczają mnóstwo witamin oraz składników mineralnych i dodają energii. Na dodatek owocowe sałatki to uczta dla oczu. Polecamy je jako zdrową przekąskę. Zobacz, z czym łączyć owoce, aby sałatka zapewniła niezapomniane doznania smakowe.

Dlaczego warto jeść sałatki z owocami?

Sałatki owocowe można przyrządzać z samych owoców lub z innymi dodatkami, ale niezmienne jest to, że są zdrowe i dostarczają wiele różnych składników odżywczych. Obfitują w witaminy, składniki mineralne oraz antyoksydanty. Ich spożywanie wpływa na poprawę kondycji skóry, włosów i paznokci. Sprawiają, że organizm otrzymuje potrzebną dawkę energii, dzięki czemu zyskujesz dobre samopoczucie. Sałatka owocowa zjedzona na przykład na lunch uzupełni Twoje siły witalne na resztę dnia. W owocach znajduje się dużo błonnika, dzięki czemu poprawiają pracę układu pokarmowego oraz przemianę materii. Chociaż zawierają cukry proste, trzeba pamiętać, że są o wiele zdrowsze od słodyczy. Na dodatek organizm potrzebuje odrobiny cukrów prostych, aby dobrze funkcjonować. Dzięki nim utrzymujemy m.in. właściwy poziom koncentracji i nie odczuwamy zmęczenia.

Sekret udanych sałatek owocowych stanowi przemyślana kompozycja składników. Najlepiej łączyć ze sobą smaki słodkie i kwaśne. Może się też przydać produkt neutralny taki jak awokado albo melon. Sałatki nie muszą składać się z samych owoców, ponieważ w wdzięczny sposób łączą się również produktami nabiałowymi. Poza tym nic nie stoi na przeszkodzie, aby dodawać odpowiednio przygotowane mięso, wędliny, ryby takie jak łosoś lub pstrąg albo owoce morza. Oczywiście owoce świetnie komponują się też z warzywami oraz bakaliami.

Owocowa sałatka z mozzarellą i syropem żurawinowym

Arbuz i truskawki zachwycają swoją soczystością. Nie potrzeba wielu składników, aby przygotować rewelacyjną sałatkę, dlatego zdecydowaliśmy się tylko na te owoce. W naszym przepisie ważny jest jednak ser mozzarella. Zacznij od pokrojenia owoców oraz sera i ułóż je na półmisku. Upraż słonecznik na suchej patelni, a następnie posyp nim sałatkę. Słonecznik w takiej wersji wydaje się tylko drobnym akcentem, ale w rzeczywistości znakomicie podkręca smak potraw. Na końcu wymieszaj syrop żurawinowy z sokiem z cytryny i skrop nim owoce z serem. Na stronie https://uwielbiam.pl/przepis/salatka-z-arbuzem-truskawkami-i-mozzarella-w-syropie-zurawinowym-lowicz znajdziesz szczegóły dotyczące przygotowania sałatki.

Sałatka z gruszką i kurczakiem

Do owoców świetnie pasuje chude mięso, na przykład z kurczaka. Przedstawiamy Ci sałatkę, w której gruszka i kurczak grają główne role. Najpierw wymieszaj sałatę rzymską z natką pietruszki, a następnie wyłóż ją na talerzu. Przygotowanie kurczaka jest proste, ponieważ wystarczy go umyć, pokroić na kawałki i doprawić solą. Dodatkowo skrop mięso sokiem pomarańczowym, co nada mu wyjątkowy smak. Na patelnię wlej odrobinę oliwy i usmaż kurczaka. Teraz zajmij się gruszką. Pokrój ją i ułóż na sałacie razem z kawałkami mięsa. Dokładną instrukcję wykonania znajdziesz tutaj: https://uwielbiam.pl/przepis/salatka-z-gruszka-i-kurczakiem. Na samym końcu polej całość dressingiem, którego receptura jest dostępna na powyższej stronie.

Sałatka z grejpfrutem i łososiem

Pożywna przekąska nie musi być czasochłonna, czego dowodem jest ten przepis: https://uwielbiam.pl/przepis/salatka-z-lososiem-grejpfrutem-i-orzechami-pekan-w-sosie-jagodowym. Cząstki grejpfruta połącz z wędzonym łososiem, rukolą i orzechami pekan. To kompozycja, która odżywia i dodaje energii. Sos winegret z syropem jagodowym przełamuje smaki w nieoczekiwany sposób.

Sałatka z melonem i szynką parmeńską z dodatkiem kółek miodowych

Ta sałatka być może skusi nawet dzieci: https://uwielbiam.pl/przepis/salatka-z-melona-szynki-parmenskiej-i-miodowych-kolek. Mozzarellę w formie małych kulek połącz z kulkami z melona, które musisz samodzielnie wykroić ze świeżego owocu. Dodaj pomidorki koktajlowe, szynkę parmeńską i przysmak dzieci czyli miodowe kulki. Na końcu polej sosem. Przepis na sos balsamiczny znajdziesz na podanej wcześniej stronie