Pudding chia z mleczkiem kokosowym – pyszny i zdrowy deser na odchudzanie

Śniadanie to najważniejszy posiłek dnia. Dlatego nie można pozwolić na to, by było to nudne danie podobne do wielu innych, jakie na co dzień jadamy.

Może zamiast owsianki lub jajecznicy z pomidorami, tym razem przygotujemy zdrowy pudding chia?

Nasiona chia są zdrowym dodatkiem, z którym nie można przesadzać. Każdego dnia wolno spożywać maksymalnie 1,5 łyżki. I właśnie tyle znajdziemy w poniższym deserze.Można go przygotować dzień wcześniej i zostawić w lodówce, a z rana cieszyć się pysznym, owocowym śniadaniem z nutka wanilii. Dzisiaj przedstawimy wersję puddingu z musem wiśniowym.

Składniki:

  • 1 łyżka + 1 łyżeczka nasion chia (szałwii hiszpańskiej)
  • 125 ml mleczka kokosowego
  • Łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 200 g wiśni (mogą być mrożone)
  • 100 g borówek lub inne owoce sezonowe

Wykonanie:

  1. Mleczko mieszamy z łyżką nasion chia oraz ekstraktem waniliowym przez dłuższą chwilę. Pozostawiamy na ok. 10 min, by nasiona napęczniały i wtedy jeszcze raz mieszamy.
  2. W międzyczasie wiśnie bez pestek blendujemy na jednolitą masę. Jeśli korzystamy z mrożonych, najpierw podgrzewamy w garnku na małej mocy palnika i potem blendujemy.
  3. Do wiśni dodajemy łyżeczkę nasion chia i mieszamy.
  4. Przygotowujemy naczynia na pudding i na zmianę nakładamy masę wiśniową i kokosową. Na górę dajemy borówki.

Rada: jeśli chcemy, by deser był słodszy, możemy do wiśni dodać łyżeczkę miodu lub zdrowej wersji cukru.

Jeśli nie przepadamy za wiśniami, można je zastąpić truskawkami, malinami, mango albo innym ulubionym owocem. Każda kombinacja jest dozwolona. A nawet możemy każdego dnia przygotowywać sobie inne, ciekawe połączenie, z którym przywitamy kolejny dzień.