Każdy uwielbia smaczne lody, szczególnie w czasie upalnego lata. Lody, wbrew powszechnej opinii, wcale nie muszą być wysokokaloryczne i tuczące.
Przepis na zdrowe, lekkie i orzeźwiające lody to sposób na smaczny deser, czy przekąskę, a nawet łatwe śniadanie. Receptura jest bardzo prosta i można w niej wykorzystać świeże lub mrożone owoce, co oznacza, że możemy robić je cały rok.
Oto, czego potrzebujesz, aby przygotować lody truskawkowe
- 1,5 szklanki jogurtu naturalnego
- 0,5 kg mrożonych truskawek lub świeżych
- 2 łyżki wody
- 1 łyżka świeżo wyciśniętego soku z limonki
- 3 łyżki miodu
Sposób przygotowania deseru
- Wymieszaj razem jogurt i łyżkę miodu. Upewnij się, że nie ma grudek a mikstura jest jednolita i kremowa.
- W blenderze wysokoobrotowym lub robocie kuchennym połącz truskawki świeże lub mrożone, wodę, sok z limonki i dwie łyżki miodu, aż do całkowitego połączenia.
- Nakładaj naprzemiennie warstwy jogurtu i puree truskawkowego do 10 foremek do lodów. Po wykorzystaniu całego jogurtu i puree truskawkowego postukaj foremkami w blat 5 do 10 razy. ten prosty sposób spowoduje, że jogurt i truskawkowy mus ułożą się w spiralny, ładny wzór po zamrożeniu. Na koniec włóż patyczki do lodów, w każdą z przegródek.
- Tak przygotowany deser włóż do zamrażarki na minimum 3 godziny.
- Jeśli, po wyjęciu z lodówki, lody nie wyjdą natychmiast z formy, polej formę letnią wodą. To powinno ułatwić wyjęcie lodów z foremek.
- Podawaj od razu lub przechowuj je w zamrażarce do 3 miesięcy.
Truskawkowe lody z dodatkiem jogurtu to zdrowy, naturalnie słodzony, a do tego smaczny deser
Jeśli lubisz truskawki i mleczne dodatki pokochasz go na pewno. Jeżeli nie lubisz truskawek , albo masz na nie uczulenie, śmiało możesz zastąpić je malinami, borówkami czy drylowanymi wiśniami.