Jak przygotować najzdrowsze (szpinakowe) pierożki z kurczakiem?

Szpinakowe pierożki z kurczakiem to ciekawy przysmak dla każdego członka rodziny. Zapraszamy do zapoznania się z artykułem, który wyjaśni jak go przygotować.

Przepis na szpinakowe pierożki z kurczakiem

Składniki na szpinakowe pierożki:

Farsz:

  • 1 pierś z kurczaka
  • 1 cebula
  • 3 – 4 pieczarki
  • 2 – 3 łyżeczki ostrej mielonej papryki
  • 1 łyżka masła klarowanego
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • świeże listki bazylii

Ciasto:

  • 500 g mąki pszennej pełnoziarnistej (lub typu 2000)
  • 1 łyżka soli
  • 50 ml ciepłej wody
  • 3 całe jajka
  • 2 łyżki puree ze szpinaku
  • 1 łyżka octu

Przygotowanie pierożków szpinakowych:

  1. Przygotuj pierś z kurczaka – oczyść ją i obtocz w całości w przyprawach. Przesmażaj krótko z każdej strony na maśle klarowanym, aż osiągnie złoty kolor. Następnie przełóż do formy lub na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i wstaw do piekarnika rozgrzanego do około 180 stopni. Piecz około 4 – 5 minut, aby dopiekła się w środku. Zostaw do przestygnięcia.
  2. Obierz i posiekaj cebulę i pieczarki. Podsmaż je na patelni. Dodaj do nich łyżkę koncentratu pomidorowego i dokładnie wymieszaj. Zostaw do przestygnięcia.
  3. Przestudzone warzywa i mięso zmiel w maszynce do mięsa. Dopraw masę solą i pieprzem. Dodaj posiekane listki świeżej bazylii.
  4. Przygotuj ciasto na pierogi: wsyp do miski mąkę i sól. Wlej ciepłą wodę. Następnie dodaj jajka i puree szpinakowe. Wyrabiaj ciasto rękami na jednolitą masę. W czasie wyrabiania dodaj łyżkę octu.
  5. Rozwałkuj ciasto na cienki placek i za pomocą okrągłej formy lub szklanki z ostrą krawędzią wycinaj koła. Na środek uzyskanego placka nałóż łyżkę farszu i dokładnie zlepiaj brzegi.
  6. Pierogi gotuj tuż przed planowanym podaniem. Zagotuj w garnku wodę, dodaj do niej łyżkę soli. Wrzucaj pierogi na wrzątek i gotuj 3 minuty od wypłynięcia na powierzchnię.

Przepis na około 6 porcji. Pierogi można podawać ze śmietaną lub posypane pestkami słonecznika.