Jednogarnkowy gulasz z wołowiny – tłusty a zdrowy

Tradycyjny na naszych stołach, jednogarnkowy gulasz wołowy, to szybki w przygotowaniu posiłek. Kociołek pełen doskonałego mięsa i warzyw, a do tego pełen smaku przeżywa swój wielki powrót. 

Większość przepisów w dzisiejszych czasach koncentruje się wokół trendu szybkiego gotowania. Chcemy przepisów, które można zrealizować w jedną chwilę i prawie bez nakładu pracy. Prawda jest jednak taka, że tradycyjne, wolne metody gotowania mają swoją wartość, a ich efekty są dużo smaczniejsze. Nasz gulasz wołowy to ukłon w stronę przeszłości, podróż do czasów, kiedy nie gotowało się na skróty a cały dom, przez wiele godzin pachniał cudownym jedzeniem.

Jakie jest najlepsze mięso na zdrowy gulasz wołowy?

  • Pręga wołowa
  •  Łopatka z polędwicy wołowej
  •  Tłusty mostek

Składniki gulaszu wołowego 

  • 1 funt pokrojonego w kostkę mięsa wołowego z proponowanych gatunków
  • 1 łyżka oleju roślinnego
  • 1 cebula pokrojona w cienkie plasterki
  • pasta pomidorowa
  • 1 bulion wołowy w kostce do wzmocnienia smaku, o niskiej zawartości sodu
  • 1 szklanka posiekanej w grubą kostkę marchewki
  • 3 ziemniaki, pokrojone w kostkę
  • 1 gałązka świeżego rozmarynu
  • 1 łyżeczka suszonego tymianku
  • 1 liść laurowy
  • ¼ łyżeczki pokruszonych płatków czerwonej papryki wędzonej
  • 40 dkg pieczarek, pokrojonych na ćwiartki

W pierwszej kolejności przygotuj mięso 

  • Kawałki mięsa wrzucić do mąki przed zrumienieniem i obsmażeniem. Mąka pomoże zagęścić gulasz podczas powolnego gotowania.
  • Obsmażanie kawałków wołowiny przed dodaniem bulionu ma ogromny wpływ na smak. To jedyna szansa na uzyskanie tej cudownej zarumienionej skórki na mięsie. Gdy warzywa i bulion gotują się na wolnym ogniu, zaczniesz zauważać, że smaki w gulaszu nasilają się.

Przygotowanie gulaszu krok po kroku 

Krok 1. Rozgrzej olej w dużym garnku na średnim ogniu.  Obtoczone w mące mięso smaż mięso na oleju przez 10 minut Wyjmij mięso i odstaw na bok.

Krok 2. Dodaj cebulę i koncentrat pomidorowy do garnka i smaż na średnim ogniu przez 5 minut lub do miękkości cebuli, często mieszając. Włóż mięso na patelnię wraz z bulionem wołowym, łącząc z mieszanką cebuli i pasty pomidorowej. Zmniejsz ogień, przykryj i gotuj na wolnym ogniu przez 1 do 1,5 godziny, aż mięso będzie miękkie.

Krok 3. Dodaj marchew, ziemniaki, rozmaryn, tymianek, liść laurowy i pokruszone płatki czerwonej papryki i gotuj pod przykryciem przez kolejne 45 minut. Uwaga! może być konieczne dodanie wody, jeśli gulasz wydaje się zbyt gęsty.

Na koniec dodaj podsmażone lekko pieczarki i pozwól gulaszowi gotować się jeszcze przez około 10 do 15 minut. Przed podaniem usuń liść laurowy i gałązkę rozmarynu.