Tradycyjny na naszych stołach, jednogarnkowy gulasz wołowy, to szybki w przygotowaniu posiłek. Kociołek pełen doskonałego mięsa i warzyw, a do tego pełen smaku przeżywa swój wielki powrót.
Większość przepisów w dzisiejszych czasach koncentruje się wokół trendu szybkiego gotowania. Chcemy przepisów, które można zrealizować w jedną chwilę i prawie bez nakładu pracy. Prawda jest jednak taka, że tradycyjne, wolne metody gotowania mają swoją wartość, a ich efekty są dużo smaczniejsze. Nasz gulasz wołowy to ukłon w stronę przeszłości, podróż do czasów, kiedy nie gotowało się na skróty a cały dom, przez wiele godzin pachniał cudownym jedzeniem.
Jakie jest najlepsze mięso na zdrowy gulasz wołowy?
- Pręga wołowa
- Łopatka z polędwicy wołowej
- Tłusty mostek
Składniki gulaszu wołowego
- 1 funt pokrojonego w kostkę mięsa wołowego z proponowanych gatunków
- 1 łyżka oleju roślinnego
- 1 cebula pokrojona w cienkie plasterki
- pasta pomidorowa
- 1 bulion wołowy w kostce do wzmocnienia smaku, o niskiej zawartości sodu
- 1 szklanka posiekanej w grubą kostkę marchewki
- 3 ziemniaki, pokrojone w kostkę
- 1 gałązka świeżego rozmarynu
- 1 łyżeczka suszonego tymianku
- 1 liść laurowy
- ¼ łyżeczki pokruszonych płatków czerwonej papryki wędzonej
- 40 dkg pieczarek, pokrojonych na ćwiartki
W pierwszej kolejności przygotuj mięso
- Kawałki mięsa wrzucić do mąki przed zrumienieniem i obsmażeniem. Mąka pomoże zagęścić gulasz podczas powolnego gotowania.
- Obsmażanie kawałków wołowiny przed dodaniem bulionu ma ogromny wpływ na smak. To jedyna szansa na uzyskanie tej cudownej zarumienionej skórki na mięsie. Gdy warzywa i bulion gotują się na wolnym ogniu, zaczniesz zauważać, że smaki w gulaszu nasilają się.
Przygotowanie gulaszu krok po kroku
Krok 1. Rozgrzej olej w dużym garnku na średnim ogniu. Obtoczone w mące mięso smaż mięso na oleju przez 10 minut Wyjmij mięso i odstaw na bok.
Krok 2. Dodaj cebulę i koncentrat pomidorowy do garnka i smaż na średnim ogniu przez 5 minut lub do miękkości cebuli, często mieszając. Włóż mięso na patelnię wraz z bulionem wołowym, łącząc z mieszanką cebuli i pasty pomidorowej. Zmniejsz ogień, przykryj i gotuj na wolnym ogniu przez 1 do 1,5 godziny, aż mięso będzie miękkie.
Krok 3. Dodaj marchew, ziemniaki, rozmaryn, tymianek, liść laurowy i pokruszone płatki czerwonej papryki i gotuj pod przykryciem przez kolejne 45 minut. Uwaga! może być konieczne dodanie wody, jeśli gulasz wydaje się zbyt gęsty.
Na koniec dodaj podsmażone lekko pieczarki i pozwól gulaszowi gotować się jeszcze przez około 10 do 15 minut. Przed podaniem usuń liść laurowy i gałązkę rozmarynu.