Zdrowe i lekkie lody truskawkowe – jak je przygotować?

Każdy uwielbia smaczne lody, szczególnie w czasie upalnego lata. Lody, wbrew powszechnej opinii,  wcale nie muszą być wysokokaloryczne i tuczące.

Przepis na zdrowe, lekkie i orzeźwiające lody to sposób na smaczny deser, czy przekąskę, a nawet łatwe śniadanie. Receptura jest bardzo prosta i można w niej wykorzystać świeże lub mrożone owoce, co oznacza, że możemy robić je cały rok.

Oto, czego potrzebujesz, aby przygotować lody truskawkowe

  • 1,5 szklanki jogurtu naturalnego
  • 0,5 kg mrożonych truskawek lub świeżych
  • 2 łyżki wody
  • 1 łyżka świeżo wyciśniętego soku z limonki
  • 3 łyżki miodu

Sposób przygotowania deseru 

  1. Wymieszaj razem jogurt i łyżkę miodu. Upewnij się, że nie ma grudek a mikstura jest jednolita i kremowa.
  2. W blenderze wysokoobrotowym lub robocie kuchennym połącz truskawki świeże lub mrożone, wodę, sok z limonki i dwie łyżki miodu, aż do całkowitego połączenia.
  3. Nakładaj naprzemiennie warstwy jogurtu i puree truskawkowego do 10 foremek do lodów. Po wykorzystaniu całego jogurtu i puree truskawkowego postukaj foremkami w blat 5 do 10 razy. ten prosty sposób spowoduje, że jogurt i truskawkowy mus ułożą się w spiralny, ładny wzór po zamrożeniu. Na koniec włóż patyczki do lodów, w każdą z przegródek.
  4. Tak przygotowany deser włóż do zamrażarki na minimum 3 godziny.
  5. Jeśli, po wyjęciu z lodówki, lody nie wyjdą natychmiast z formy, polej formę letnią wodą. To powinno ułatwić wyjęcie lodów z foremek.
  6. Podawaj od razu lub przechowuj je w zamrażarce do 3 miesięcy.

Truskawkowe lody z dodatkiem jogurtu to zdrowy, naturalnie słodzony, a do tego smaczny deser

Jeśli lubisz truskawki i mleczne dodatki pokochasz go na pewno. Jeżeli nie lubisz truskawek , albo masz na nie uczulenie, śmiało możesz zastąpić je malinami, borówkami czy drylowanymi wiśniami.