Szpinakowe pierożki z kurczakiem to ciekawy przysmak dla każdego członka rodziny. Zapraszamy do zapoznania się z artykułem, który wyjaśni jak go przygotować.
Przepis na szpinakowe pierożki z kurczakiem
Składniki na szpinakowe pierożki:
Farsz:
- 1 pierś z kurczaka
- 1 cebula
- 3 – 4 pieczarki
- 2 – 3 łyżeczki ostrej mielonej papryki
- 1 łyżka masła klarowanego
- 1 łyżka koncentratu pomidorowego
- świeże listki bazylii
Ciasto:
- 500 g mąki pszennej pełnoziarnistej (lub typu 2000)
- 1 łyżka soli
- 50 ml ciepłej wody
- 3 całe jajka
- 2 łyżki puree ze szpinaku
- 1 łyżka octu
Przygotowanie pierożków szpinakowych:
- Przygotuj pierś z kurczaka – oczyść ją i obtocz w całości w przyprawach. Przesmażaj krótko z każdej strony na maśle klarowanym, aż osiągnie złoty kolor. Następnie przełóż do formy lub na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i wstaw do piekarnika rozgrzanego do około 180 stopni. Piecz około 4 – 5 minut, aby dopiekła się w środku. Zostaw do przestygnięcia.
- Obierz i posiekaj cebulę i pieczarki. Podsmaż je na patelni. Dodaj do nich łyżkę koncentratu pomidorowego i dokładnie wymieszaj. Zostaw do przestygnięcia.
- Przestudzone warzywa i mięso zmiel w maszynce do mięsa. Dopraw masę solą i pieprzem. Dodaj posiekane listki świeżej bazylii.
- Przygotuj ciasto na pierogi: wsyp do miski mąkę i sól. Wlej ciepłą wodę. Następnie dodaj jajka i puree szpinakowe. Wyrabiaj ciasto rękami na jednolitą masę. W czasie wyrabiania dodaj łyżkę octu.
- Rozwałkuj ciasto na cienki placek i za pomocą okrągłej formy lub szklanki z ostrą krawędzią wycinaj koła. Na środek uzyskanego placka nałóż łyżkę farszu i dokładnie zlepiaj brzegi.
- Pierogi gotuj tuż przed planowanym podaniem. Zagotuj w garnku wodę, dodaj do niej łyżkę soli. Wrzucaj pierogi na wrzątek i gotuj 3 minuty od wypłynięcia na powierzchnię.
Przepis na około 6 porcji. Pierogi można podawać ze śmietaną lub posypane pestkami słonecznika.